9 Mart 2015 Pazartesi


Hafta 2-e- Öğrenme Malzemeleri Geliştirme Süreci


e-Öğrenme malzemelerinin tasarlanması ve geliştirilmesi sürecinde ADDIE Modeli'nin temel alındığı bu haftada yapılan okumalar aşağıda listelenmiştir:


  • M.E. Mutlu, A. Hakan (Ed.), Eğitim Biliminde Yenilikler (Eğitimde Yeni Teknoloji Kullanımı), 178-205 pp., Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları, ISBN:978-975-06-1453-8, 2013 (http://personalis.wikispaces.com/file/view/Egitim_Bilimlerinde_Yenilikler.pdf) (Ünite 7: Eğitimde Yeni Teknoloji Kullanımı bölümü okunacak, ünitenin "e-Öğrenme Sisteminin Tasarlanması ve Geliştirilmesi" bölümü daha sonraki İngilizce kaynaktan yararlanırken kavramlarla Türkçe dilinde tanışma olanağı sağlayacaktır, Sayfa: 195-199)
  • E-learning methodologies - A guide for designing and developing e-learning courses, Part I – Introduction, Sayfa: 7-26. (http://www.fao.org/docrep/015/i2516e/i2516e.pdf‎)

e-Öğrenme malzemelerinin tasarlanması ve geliştirilmesi süreci belirli bir plana bağlı kalınarak sistemli bir şekilde yürütülmesi gereken bir döngüdür. Dolayısıyla bu döngünün arka planında bir çok  teknik ve eğitim elemanı çalışmaktadır.  Ayrıca bu elemanlar e-öğrenme malzemelerinin tasarlanması ve geliştirilmesi noktasında süreci kolaylaştırmak ve standardı sağlamak amacıyla çeşitli modelleri temel almaktadırlar. Bu modellerden en yaygın kullanılanı ADDIE Modeli'dir. 
           
           A- Analysis
           D-Design
           D-Development
           I- Implementation
           E-Evaluation

Tasarıma başlamadan önce hedef kitle, ihtiyaç ve içerik analizi yapılır. Ardından analiz sonuçları değerlendirilerek tasarım kısmına geçilir. Bu kısımda kazanımlara, yaklaşıma (açıklayıcı-keşfedici), hangi kanal aracılığıyla iletileceği gibi konulara dair mikro ve makro düzeyde kararlar alınır. Tasarım aşamasında erişilere ulaşılırken işe koşulacak kanallar hususunda kararlar alınır. Geliştirme sürecinde verilen kararlara göre e-öğrenme malzemesi içerik uzmanı, öğretim tasarımcısı ve teknik ekiple geliştirilir. Bu süreçte alınan kararlar doğrultusunda e-öğrenme malzemeleri geliştirilir. Ardından bir pilot çalışma yapılır, bu pilot çalışmayla geliştirilen malzemenin değerlendirmesi yapılır. Son basamak olarak pilot çalışmanın değerlendirmesi görülse de süreç içinde değerlendirme hep vardır. Süreç içindeki değerlendirmeler biçime dönük değerlendirmelerken, bütüncül değerlendirme tüm aşamalar tamamlandıktan sonra yapılır. Bütün aşamalardan başarıyla geçen e-öğrenme malzemesi artık kullanıcıya sunulabilir hale gelmiştir. Sunu için tıklayınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder